Matcha

Matcha is een echte superfood! Omdat bij Matcha het theeblad vermalen is tot het herkenbare groene poeder en je dit vermengd met water, krijg je alle goede voedingsstoffen van het theeblad binnen.

Sorteren op:
Sorteren op:

Wat is Matcha?

Matcha is een echte superfood! Het is, anders dan bij gewone thee, geen aftreksel van de theebladeren dat je drinkt. En omdat bij Matcha het theeblad vermalen is tot het herkenbare groene poeder en je dit vermengd met water, krijg je alle goede voedingsstoffen van het theeblad binnen. Dit zijn dus alle antioxidanten, de proteïne en L-theanine die Matcha bevat (en geloof ons, dat zijn er veel!). Doordat je al dat goeds binnenkrijgt, heeft Matcha een breed scala een gezondheidsvoordelen. We love!

Waar komt Matcha vandaan?

Deze bijzondere thee komt oorspronkelijk uit China, maar is lang geleden ontdekt door Japanse reizigers die het vervolgens gingen gebruiken in hun traditionele theeceremonies. Dit was een ritueel waar vreemdelingen geen toegang tot hadden. Dat verklaart ook waarom Matcha eeuwenlang een goed bewaard geheim is gebleven, zelfs nadat de Europeanen het drinken van ‘gewone’ thee al lang daarvoor hadden ontdekt. Voor het maken van Matcha worden de theeplanten ongeveer drie weken voor het oogsten in de schaduw van zeilen geplaatst. Daarna worden vooral de bovenste blaadjes van de plant geoogst die het meest vers en groen zijn. Wanneer de blaadjes zijn gedroogd worden ze tussen steen tot een fijn groen poeder gemalen.

Hoe maak ik Matcha?

Het bereiden van Matcha-thee moet aandachtig worden uitgevoerd en met het juiste ‘gereedschap’. Namelijk een Chasen (Matchaklopper van bamboe), een Chawan (Matchakom), Kusenaoshi (Matchaklopperhouder) en een Chashaku (Matchalepel). Natuurlijk kun je al deze benodigdheden vinden in ons Matcha-assortiment. Je vermengt een paar lepels Matchapoeder met warm (niet kokend) water en klopt dit vervolgens met zigzaggende bewegingen los met de klopper. Het is belangrijk dat er geen klontjes in deze crème-achtige massa achterblijft. Dat drinkt niet zo lekker. Vervolgens kun je de thee aanlengen met water van ongeveer 70 graden Celsius of met warme melk. Dit geheel klop je dan verder tot het goed schuimt. Matcha is bij uitstek een thee waar je de tijd voor neemt.

Voordelen van Matcha

Doordat Matcha dus boordevol antioxidanten en andere goede voedingsstoffen zit, heeft het verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt het je immuunsysteem, geeft het je na het drinken een lekkere energieboost, kan het helpen met je geheugen en concentratie én helpt het bij het controleren van je bloedsuiker, waardoor het je stofwisseling kan helpen verbeteren. En met een gezonde stofwisseling kan afvallen makkelijker zijn. Genoeg goeds dus!