Hoe bereid je matcha?

Als je het aan de Japanse matcha liefhebbers vraagt, dan zullen ze zeggen dat de perfecte kop matcha bereiden best wat tijd en zorg vraagt. Zeker als je het ceremoniële aspect van het bereiden van matcha meeneemt.

Wat hoe kun je nu het beste matcha maken? Nou, op de volgende manier en met de volgende spullen!

Dit heb je nodig

 • Matcha kom (chawan)
 • Matcha lepel (chashaku)
 • Matcha klopper (chasen)
 • Matcha poeder
 • Zeefje
 • Warm water (niet kokend, ongeveer 70-80°C)

On video’s op social media zie je vaak voorbijkomen dat mensen matcha opkloppen met een elektrisch melkopschuimertje van RVS. Ons advies is om dit niet te doen, want het metaal kan de smaak van je mooie matcha tijdens het kloppen aantasten! Je kunt het beste een traditionele bamboe klopper gebruiken.

Matcha maken

 1. Verwarm je water tot 70-80°C. Dit kan met een speciale waterkoker met temperatuurregelaar, of laat je water ongeveer 3 tot 4 minuten na het koken afkoelen in een kop.
 2. Verwarm de matcha kom door er wat warm water in te gieten. Giet het water daarna weg en droog de kom voorzichtig af.
 3. Schep met de matcha lepel ongeveer 1 tot 2 schepjes matcha poeder per kop in een zeefje. Hoeveel je precies per kop gebruikt hangt eigenlijk ook af van jouw voorkeur en de kwaliteit van je matcha. Zoek vooral naar jouw perfecte balans.
 4. Zeef het matcha poeder in de matcha kom.
 5. Giet een kleine hoeveelheid warm water over de matcha. Gebruik niet te veel water, anders wordt de matcha te dun. Wij houden zo’n 60 tot 70 ml aan per kop.
 6. Gebruik de matcha klopper om de matcha en het water te mengen tot er een mooie schuimlaag ontstaat. Beweeg de klopper snel heen en weer in een 'W'-vormige beweging totdat er een fijn schuim ontstaat.
 7. Als je uiteindelijk een mooi schuim hebt, dan is je matcha klaar om te drinken.

Traditioneel wordt de matcha uit de chawan gedronken, maar je kunt natuurlijk altijd een mooi kopje gebruiken! Je kunt matcha het beste per kop bereiden.

Drink je matcha liever in latte vorm? Geen probleem! Je kunt deze bereiding ook heel makkelijk gebruiken als matcha latte recept. Schuim dan alleen als extra stap ongeveer 250ml melk van jouw voorkeur op. Giet daar de opgeklopte matcha dan bij en voeg eventueel nog een natuurlijke zoetstof zoals agave of honing of wat vanille-extract toe!