De gezondheidsvoordelen van matcha

Matcha is een theesoort dat in het Westen bekend is geworden door de reeks aan gezondheidsvoordelen die de thee heeft. Van het stimuleren van de stofwisseling tot het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de mentale focus, de voordelen van het regelmatig drinken zijn indrukwekkend.

Dus…. Wat voor voordelen heeft dat drankje wat we ook wel het ‘groene goud’ noemen dan allemaal?

Rijk aan antioxidanten

Eigenlijk een van de eerste dingen die altijd naar bovenkomt, is het feit dat matcha vol zit met antioxidanten. Dit zijn verbindingen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaa. Dit zijn moleculen die je cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan veroudering.

Matcha bevat vooral veel catechines, een stofje dat onder andere helpt bij hartaandoeningen en kanker, maar ook ondersteunt bij een verbeterde hersenfunctie en een een hogere stofwisseling.

Omdat matcha een poeder is dat gemaakt is van het groene theeblad, dat je mengt met water, krijg je zo’n 3 keer meer antioxidanten binnen dan bij een traditioneel kopje groene thee, waarbij de theebladeren alleen trekken in heet water.

Verbeterde concentratie en focus

Er zit van nature cafeïne in matcha, maar toch aanzienlijk minder dan in koffie. Maar omdat er naar de cafeïne ook het aminozuur l-theanine in matcha thee zit, krijg je geen last van die harde dip die je misschien wel bij koffie ervaart. L-theanine heeft namelijk een kalmerend en ontspannend effect. De combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor meer alertheid en focus, maar dan zonder nervositeit of energiepieken die andere cafeïnehoudende drankjes, zoals koffie, wel veroorzaken.

Kan je dus niet zo goed tegen koffie, maar wil je wel graag het energieke effect van cafeïne ervaren, dan is matcha misschien wel de uitkomst!

Ondersteunt het immuunsysteem

De catechines in matcha, met name EGCG, hebben ook antivirale en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het beschermen tegen infecties. Door regelmatig matcha te drinken, kun je je lichaam helpen beter bestand te zijn tegen ziektes en verkoudheden.

Ondersteunt bij afvallen en de stofwisseling

Er zijn onderzoeken die suggereren dat het regelmatig drinken van matcha helpt bij het afvallen, doordat het de stofwisseling verhoogt. Dit zou komen doordat matcha naast cafeïne, ook verbindingen maakt die bekend staan om hun thermogene eigenschappen, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.

Weet dat dit slechts onderzoeken zijn, maar dat er geen medisch bewijs is voor deze claims. Wij bij matcha.nl mogen – en kunnen – geen medisch advies geven. Bij vragen, raden wij altijd aan om een arts of specialist te raadplegen.

Goed voor je hart

Het regelmatig drinken van matcha kan door de hoeveelheid antioxidanten ondersteunen bij een gezonde hartfunctie. Onderzoek heeft aangetoond dat de catechines in matcha kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloeddruk, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.

Geeft energie

Matcha is een energie booster! Door de combinatie van cafeïne en l-theanine geeft je de energie die je zoekt, zonder die vervelende dip die vaak volgt na het drinken van andere drankjes met een hoog cafeïnegehalte, zoals koffie of energiedrankjes.

Matcha is dus zeker rijk aan mogelijke gezondheidsvoordelen. Van energie boosters tot mogelijke effecten voor je stofwisseling en hartfunctie. Maar weet, ieder lichaam reageert anders. Het is altijd belangrijk om te blijven luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam. Bij twijfel, of bij vragen, raden wij altijd aan om een arts of specialist te raadplegen. Matcha.nl is geen medisch adviseur en mag jou hier geen advies in geven.