Over matcha

Matcha is een Japanse theesoort, gemaakt van fijngemalen groene theebladeren. Het staat vooral bekend om de verschillende gezondheidsvoordelen en de rijke geschiedenis die tot wel eeuwen teruggaat. De oorsprong van matcha ligt in Japan, waar het tot de dag van vandaag verweven is met tradities en rituelen, en het een diepe culturele betekenis heeft.

Het ontstaan van matcha

Het klinkt misschien raar, omdat we net zeggen dat matcha vooral in de Japanse cultuur belsngrijk is, maar de oorsprong van matcha begint in het oude China. Want daar dronken ze als eerste groene thee voor de medicinale werking. Rond de 8e eeuw naar Christus bracht een boeddhistische monnik de eerste theeplanten vanuit China naar Japan. En zo ontstonden ook daar de eerste vormen van een theecultuur.

De ontwikkeling van matcha in Japan

In Japan ontwikkelde zich een heuse cultuur rondom het drinken van thee. In de 12e eeuw begon de Japanse theeceremonie, of "chanoyu", vorm te krijgen. In deze ceremonie staan eenvoud, harmonie, respect en zuiverheid centraal. Matcha werd het middelpunt van deze ceremonie, waarbij het proces van het bereiden en serveren van matcha een heuse spirituele en meditatieve ervaring werd, gericht op het bereiken van innerlijke rust en verlichting.

In de loop van tijd werd matcha steeds populairder. Zo veel, dat het in de moderne tijd een echte heropleving doorgaat. Want ook wij in het Westen hebben inmiddels niet alleen de rijke smaak en gezondheidsvoordelen van matcha ontdekt, maar ook de veelzijdigheid van het groene poeder in baksels en andere gerechten.

Meer over die gezondheidsvoordelen lees je hier.

Prijs van matcha

Over het algemeen in matchapoeder duurder dan een traditionele groene thee. En ook binnen matcha zelf, kunnen de prijzen ontzettend verschillen. De hogere prijs ligt vooral aan het productieproces dat matcha doorloopt. Dit is namelijk complexer en schaarser dan andere groene theesoorten, en dat begint al bij de teelt van de theeplant.

De theeplanten die gebruikt worden voor matcha, worden namelijk een paar weken voor de oogst in de shaduw gezet, zodat de bladeren chlorofyl aanmaken, wat voor de bekende, heldere groene kleur zorgt. Daarna volgt er een precies proces van plukken, stomen, drogen en fijnmalen, wat veel handwerk vraagt.

Maar waar komt dat verschil in prijs dan vandaan tussen de verschillende matchasoorten? Dat ligt weer aan de kwaliteit van de theebladeren. Voor een duurdere matcha worden vaak de kleinste bladeren gebruikt van de eerste pluk van de theeplant. Deze zijn delicaat en schaars. Voor de goedkopere matchasoorten wordt eerder gebruik gemaakt van bladeren van een later pluk, waar er meer van zijn. Deze bladeren zijn vaak stugger, wat effect heeft op de uiteindelijke smaak en structuur van het matchapoeder. Deze matcha is nog steeds goed om te drinken, zeker als je het drinkt als een latte, maar wordt ook vaak gebruikt in gerechten of baksels. Drink je matcha liever puur, dan kan je beter voor een duurdere matchasoort kiezen.

Meer weten over matcha? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of +31 (0) 233 033 608. Onze matcha-experts helpen je graag bij al je vragen!