Matcha vs. gewone groene thee

Hoewel matcha een theesoort is en groen is van kleur, zijn er verder maar weinig overeenkomsten tussen matcha en gewone groene thee. Wat maakt matcha nu zo anders en is het ene beter dan het andere? Laten we ze eens op een aantal punten met elkaar vergelijken. Shall we?

Waarvan wordt het gemaakt?

Zowel Matcha als groene thee worden gemaakt van dezelfde plant: de Camellia Sinensis, of met andere woorden, de theeplant. (Overigens worden bijna alle andere soorten thee hier ook van gemaakt.) Het verschil zit hem vooral in de oogst en de verwerking. Voor het maken van Matcha worden de planten namelijk 2 weken voor de oogst in de schaduw geplaatst onder zeilen en doeken. Hierdoor maken de bladeren extra bladgroen aan. Bij het oogsten worden alleen de jongste blaadjes aan de bovenkant van de plant geplukt en gebruikt om Matcha van te maken.

Wat gebeurt er met de bladeren?

Na de oogst worden voor zowel groene thee als Matcha de bladeren gedroogd. De blaadjes voor groene thee worden in een zakje gestopt waar je, door er warm water over te gooien, een aftreksel van drinkt. Voor Matcha worden de gedroogde blaadjes tot een zeer fijn poeder vermalen dat gemengd wordt met water. In dat geval drink je dus echt de blaadjes en geen aftreksel.

Hoe maak je het klaar?

Groene thee maak je, net als andere thee klaar door er heet water op te schenken. Datzelfde geldt voor Matcha. Bij allebei wordt de smaak van de thee bitter wanneer je er kokend water op schenkt en is een temperatuur van niet meer dan 70 graden het beste om de smaak te bewaren. Het grote verschil is dat je bij groene thee de blaadjes na het trekken uit de thee haalt en weggooit. Bij Matcha wordt het blad onderdeel van de thee. Matcha staat daarnaast bekend om zijn schuimlaag, die je maakt door de thee een paar minuten op te kloppen met een chasen. Matcha kost daardoor dus meer tijd om te bereiden.

Hoe smaakt het?

Omdat je bij Matcha geen aftreksel van het blad drinkt, maar het blad zelf, is de smaak vele malen sterker. Voor veel mensen is de smaak zo sterk dat ze Matcha niet lekker vinden of er echt even aan moeten wennen. Daar staat tegenover dat alle gezonde eigenschappen in Matcha geconcentreerd zijn en bewaard blijven, terwijl je bij groene thee alleen een aftreksel drinkt en het blad juist weggooit.

Welke is gezonder?

Je kon het al een beetje opmaken uit het stukje hierboven: wat betreft gezondheidsvoordelen wint Matcha met afstand. In de basis komen ze van dezelfde plant en bevatten dus allebei gezonde antioxidanten die helpen afvalstoffen uit je lichaam te drijven, de celstructuur van botten en organen beschermen en je bloedsuikerspiegel helpen verlagen. Maar doordat je bij Matcha het hele blad drinkt, krijg je die antioxidanten ook echt binnen, terwijl je bij groene thee slechts een klein gedeelte meekrijgt in het aftreksel van de bladeren.

Conclusie

Zowel groene thee als Matcha zijn een gezond alternatief voor zwarte thee of koffie. Matcha wint het daarbij van groene thee door de hoge concentratie van antioxidanten. Of je matcha ook lekker vindt, is per persoon verschillend. Sowieso een goed idee om het eens te proberen, vind je niet?