Matcha voor beginners: alles wat je moet weten om te starten

Matcha heeft inmiddels al onze harten veroverd. Het beroemde felgroene theepoeder uit Japan is namelijk niet alleen lekker om te drinken, het heeft ook nog eens enorm veel voordelen voor jouw gezondheid. Maar voor de matcha beginner kan het nogal een angstaanjagend product zijn en heb je waarschijnlijk geen flauw idee waar je moet beginnen. Wat is matcha? Hoe maak je matcha? Wat heb je nodig al matcha beginner? No worries! Wij helpen je graag op weg.

Wat is Matcha?

Matcha is een fijngemalen poeder gemaakt van speciaal geteelde groene theebladeren. Het verschilt van gewone groene thee doordat je de hele bladeren drinkt, omdat deze vermalen zijn tot poeder, wat je mengt met water. Omdat je dus het volledige theeblad drinkt, krijg je alle voedingsstoffen en antioxidanten binnendie de bladeren te bieden hebben.

Het productieproces begint met het afschermen van de theeplanten een paar weken voor de oogst om de groei van chlorofyl te stimuleren, wat zorgt voor de kenmerkende heldergroene kleur en een rijke, umami-smaak. Wat is umami? Het is de vijfde basissmaak die mensen veel omschrijven als hartig, zout en een beetje bouillonachtig.

De Gezondheidsvoordelen van Matcha

Matcha staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Rijk aan antioxidanten: met name catechines zoals EGCG, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.
 • Verhoogde energie en focus: dankzij de combinatie van cafeïne en L-theanine, wat kan zorgen voor een kalme alertheid zonder nervositeit.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: antibacteriële en antivirale eigenschappen die bij kunnen dragen aan een sterker immuunsysteem.
 • Gewichtsverlies en metabolisme: matcha kan bijdragen aan een verhoogde vetverbranding en het stimuleren van de stofwisseling.
 • Hartgezondheid: kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en de bloeddruk.

Wat Heb Je Nodig om Matcha te Bereiden?

Om te beginnen met het bereiden van matcha, heb je enkele basisaccessoires nodig die jouw de beste matcha thee gaan geven:

 • Het liefst een van een goede kwaliteit, zoals onze Ceremonial Matcha. Dit is een van de hoogste kwaliteit matcha, geschikt voor het drinken van pure matcha. Drink je liever een latte? Probeer dan eens onze Beginner Matcha.
 • Chawan (matcha kom). Een brede, ondiepe kom die ideaal is voor het kloppen van matcha.
 • Chasen (bamboe klopper). Een traditionele bamboe klopper met fijne haartjes die helpen om de matcha op te kloppen tot deze een mooie schuimkraag krijgt.
 • Chashaku (bamboe lepel). Een speciale lepel voor het afmeten van de juiste hoeveelheid matcha poeder. Per kop heb je 2 schepjes nodig.
 • Zeefje. Om het matchapoeder te zeven, zodat je geen klontjes krijgt in je thee.

Traditionele Bereiding van Matcha

Hoe je dan matcha thee bereid/ Het vergt even wat tijd en aandacht, maar dan heb je straks een prachtige kop matcha thee om van te genieten!

Pure matcha thee bereiden

 1. Giet heet water in de chawan om deze op te warmen, giet het water vervolgens weg en droog de kom.
 2. Gebruik een zeefje om 1-2 matchalepels (2-4 gram) matchapoeder in de kom te zeven.
 3. Voeg ongeveer 60-80 ml heet water (niet kokend, rond de 80°C) toe aan de matcha.
 4. Gebruik de chasen om de matcha snel in een "M" of "W" beweging te kloppen tot er een gladde schuimlaag ontstaat. Dit duurt ongeveer 20-30 seconden.

Matcha Latte Bereiden

Voor degenen die de voorkeur geven aan een zachtere, romigere variant, is een matcha latte een uitstekende keuze:

 1. Volg de bovenstaande stappen om de matcha poeder op te kloppen met een kleine hoeveelheid heet water tot een kop pure matcha.
 2. Verwarm de melk Klopt zo’n 200 ml melk naar keuze op in een melkopschuimer.
 3. Giet de opgeschuimde melk bij de bereide matcha in de kom of een kopje. Roer zachtjes om te combineren en voeg eventueel een zoetstof naar keuze toe, zoals honing of agavesiroop.

Tips voor Beginners

 • Begin met onze Beginner Matcha wanneer je matcha drinkt als latte. Als je gewend bent aan de smaak adviseren we om matchapoeder van hogere kwaliteit te gebruiken, zoals onze Ceremonial Matcha.
 • Bewaar je matcha in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats om versheid te behouden. Matcha dat niet juist wordt bewaard verliest snel aan kwaliteit, waardoor je matcha bitter gaat smaken.
 • Probeer verschillende hoeveelheden matcha en water om de smaak te vinden die je het lekkerst vindt. Je kunt ook experimenteren met verschillende melksoorten en zoetstoffen voor je matcha latte.
 • Het kloppen van matcha kan in het begin wat oefening vergen, maar met geduld en consistentie krijg je al snel de perfecte schuimige textuur!

Matcha is een veelzijdig drankje die eenvoudig in je dagelijkse routine kan worden opgenomen. Of je nu geniet van een traditionele kom matcha of een romige matcha latte, de gezondheidsvoordelen en het rijke smaakprofiel maken het de moeite waard