Matcha is zoveel meer dan een thee

Of je het nu als eens geprobeerd hebt of niet, je hebt vast wel eens van Matcha gehoord. Deze groene schuimige thee heeft in de afgelopen jaren binnen Europa snel aan bekendheid én populariteit gewonnen. Vooral mensen die bewust op hun voeding letten en altijd gezonde keuzes willen maken hebben de Matcha thee omarmd. Maar waar komt het nu eigenlijk vandaan en waarom is het zo goed voor je?

Matcha is de koningin der superfoods. Deze thee is verreweg de meest unieke soort binnen het theesegment. Alleen al doordat deze thee geen aftreksel is van gedroogde theebladeren, maar daadwerkelijk de theebladeren zelf bevat. Deze zijn gedroogd en tot poeder vermalen, maar behouden volledig hun krachtige en frisse smaak. Dat Matcha in korte tijd enorm populair is geworden is niet vreemd. Matcha bevat namelijk echt een bom aan antioxidanten (50 keer meer dan broccoli!) en bevat daarnaast proteïne en L-theanine, dat een rustgevende werking heeft.

Waar komt matcha vandaan?

Deze bijzondere thee komt oorspronkelijk uit China. Meer dan duizend jaar geleden werden daar de theebladeren al geroosterd en vervolgens tot poeder verpulverd. Dit poeder werd gekookt in heet water en er werd zout aan toegevoegd. Later werd het theepoeder eerst opgeklopt in een kom warm water. Deze methode werd ontzettend populair.

Japanse reizigers zagen Chinese Zenboeddhisten deze bijzondere thee gebruiken in hun ceremonies en namen dit gebruik over. Toch bleef Matcha eeuwenlang onderdeel van een ritueel waar vreemdelingen geen toegang tot hadden. Dat verklaart waarom Matcha zo lang een goedbewaard geheim is gebleven, zelfs nadat de Europeanen het drinken van ‘gewone’ thee al lang daarvoor hadden ontdekt.

Hoe wordt matcha gemaakt?

Voor het maken van Matcha worden de theeplanten ongeveer drie weken voor het oogsten in de schaduw van zeilen geplaatst. Daarna worden vooral de bovenste blaadjes van de plant geoogst die het meest vers en groen zijn. Alleen de beste blaadjes worden met de hand geplukt en verwerkt in Matcha. Na de oogst worden de bladeren te drogen gelegd en zullen ze ietwat verkruimelen. Vervolgens worden de bladeren van stengels en nerven ontdaan en verpulverd met een stenen vijzel. Het verbrijzelen van de blaadjes is een traag proces. Omdat de vijzels niet te warm mogen worden (anders vermindert dit het aroma) moet er langzaam gewerkt worden. Het kan makkelijk een uur duren om 30 gram Matcha te produceren.

Het Matcha ritueel

Het bereiden van Matcha thee moet aandachtig worden uitgevoerd en met de juiste ‘gereedschappen’: een chasen (Matcha klopper van bamboe), een gaiwan (Matcha kom), kusenaoshi (Matcha klopperhouder) en een chashaku (Matcha lepel). Natuurlijk kun je al deze benodigdheden vinden in ons assortiment. Je vermengt een paar lepels Matcha poeder met warm (niet kokend) water en klopt dit vervolgens met zigzaggende bewegingen los met de klopper. Het is belangrijk dat er geen klontjes in deze crèmeachtige massa achterblijft. Vervolgens kun je de thee aanmaken met water van maximaal 65 graden Celsius of warme melk en dit verder opkloppen tot het schuimt. Matcha is bij uitstek een thee waar je de tijd voor neemt.