De do’s en don’ts van Matcha

Dat Matcha een bron van antioxidanten en vitamines bevat die je gezondheid ondersteunen, staat eigenlijk niet ter discussie. Of het ook lekker is...daar verschillen de meningen over. De smaak van matcha is eigenlijk niet met die van gewone thee te vergelijken en als je het de eerste keer drinkt, zal je er misschien even aan moeten wennen. Maar als Matcha niet goed wordt bereid, kan dit de smaak behoorlijk beïnvloeden en zelfs verpesten. Een goede matcha is namelijk zacht en romig van smaak. Dus voor je Matcha op je lijstje van ‘dingen die je nooit meer wilt proberen’ zet, is het goed om dit blog te lezen over de do’s en don’ts van Matcha. Te beginnen met de don’ts

Don’ts

1. Kokend water over je Matcha poeder gooien.

Door de hitte verbrand het verpulverde blad en komt ineens alle cafeïne vrij die de Matcha een nare bittere smaak geeft. Water met een temperatuur van 70 graden Celcius is echt de max om de pure smaak te bewaren.

2. Matcha poeder kopen voor 3 euro en verwachten dat het lekker is.

Matcha is een kwaliteitsproduct dat met enorm veel zorg en aandacht wordt gekweekt en verwerkt. Een goedkope variant van lage kwaliteit is misschien wel prettig voor je portemonnee, maar zeker niet voor je smaakpapillen.

3. Kalkrijk water gebruiken.

In Nederland hebben we de luxe dat uit onze kranen water van behoorlijk hoge kwaliteit stroomt. Geen smerige chloor- of metaalsmaken zoals in sommige andere landen. Maar ook ons water is niet altijd geschikt voor het maken van een goede kop Matcha. Kalkrijk, oftewel ‘hard’, water kan de thee een vervelende nasmaak geven. Ideaal is om bronwater uit een fles of gefilterd water te gebruiken.

4. Matcha bereiden met accessoires die oud of niet schoon zijn.

Als je net flink hebt geïnvesteerd in Matcha poeder van hoge kwaliteit en bronwater, zou het natuurlijk zonde zijn als je de smaak op het laatste moment alsnog verpest. Bijvoorbeeld door het te bereiden in een kom waar nog de zure restjes van afwasmiddel aan kleven. Of door een chasen (bamboeklopper) te gebruiken die door vocht is aangetast of gewoon niet goed schoon is gemaakt na het vorige gebruik. Zorg dus dat al je bereidingsattributen voor gebruik goed zijn afgespoeld met water en dat je ze na gebruik goed reinigt en droogt voor je ze weer in de kast zet.

Dan nog even een korte opsomming van wat je wel moet doen en een paar tips om de smaak van je Matcha iets zachter te maken.

Do’s

1. Even de tijd nemen om goede Matcha te kopen.

Een goede Matcha is wat duurder, maar dat wordt meer dan goedgemaakt in de smaak. Verdiep je er dus even in voor je koopt. Dit zijn de kenmerken van een hoge kwaliteit match: heldergroen van kleur, zeer fijn en bijna zijdezacht poeder, gekweekt en verwerkt in Japan.

2. Even de tijd nemen om Matcha goed te bereiden.

In tegenstelling tot gewone thee, is Matcha er niet van gediend om even snel in een kop heet water te worden opgelost en dan gedachteloos te worden weggeslobberd. Door het poeder te zeven, het water (niet vergeten: maximaal 70 graden Celcius) er rustig op te gieten en dan te kloppen tot er een mooie schuimlaag verschijnt, respecteer je de unieke eigenschappen van de Matcha. Dit zal de smaak zeker ten goede komen.

3. Een Matcha latte maken.

Door de helft van het water te vervangen door opgewarmde melk, haal je het ‘scherpe randje’ van de smaak af en wordt je thee nog romiger en zachter. Een lekker alternatief om je smaakpalet te laten wennen aan de Matcha. En eerlijk, het is ook gewoon superlekker!

4. Een scheutje agavesiroop toevoegen aan je Matcha.

Hoewel het zoeten van je Matcha natuurlijk wel een beetje afbreuk doet aan al die gezonde voordelen die het biedt, is het wel de makkelijkste manier om de smaak een beetje te verdoezelen. Het voordeel van agavesiroop is dat het een sterke smaak heeft (waardoor je er maar een klein beetje van hoeft te gebruiken) en een lage glycemische index. Dus veel gezonder dan dat je er suiker in kiepert!