Zo creëer je jouw eigen Matcha moment

Het bijzondere aan Matcha is dat je met een paar simpele handelingen toch een heerlijk momentje voor jezelf kan creëren. Bij het bereiden van Matcha komt weliswaar wat kijken, maar het hoeft helemaal niet lastig of tijdrovend te zijn. Of je nu vluchtig een kop klaarmaakt zodat je er de hele dag tegenaan kan, of er juist even rustig voor gaat zitten, jouw mini Matcha ritueel is helemaal van jezelf. Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig?

Stap 1

Neem 2 chashaku (bamboelepels) of ½ theelepel Japanse Matcha poeder (ongeveer 1 gram) en doe het in je theekom. Zorg ervoor dat je kom groot genoeg is om het poeder te kloppen en te vermengen met water.

Stap 2

Vul de kom met 80 ml gekookt, maar niet kokend, water (ongeveer 80°C). Door kokend water te gebruiken wordt de smaak aangetast en gaat een deel van de heilzame werkingen van de Matcha verloren!

Stap 3

Klop de Matcha met de chasen (bamboeklopper). Beweeg de klopper in een M- of W-beweging door de kom. Blijf kloppen totdat je bubbeltjes ziet vormen in de Matcha en er een mooie schuimkraag ontstaat. Je kunt de Matcha zo fijn kloppen als je zelf lekker vindt: lekker dik en smeuïg of juist licht romig.

Stap 4

Genieten! Je Matcha is nu klaar. Wacht niet te lang met drinken, want het is op zijn lekkerst wanneer hij vers gebrouwen is. Smakelijk!

Tips om nog meer uit Matcha te halen:

  • Verwarm je Matcha kom en chasen (bamboeklopper) met warm water voordat je aan de slag gaat voor een nog mooier resultaat.
  • Bewaar je Matcha altijd op een droge plek en het liefst gekoeld voor de langste houdbaarheid. Als je Matcha in de koelkast bewaart, let dan op dat het niet nat kan worden.
  • Houd je chasen in goede conditie door deze af te spoelen met water (gebruik geen afwasborstel en doe hem nooit in de vaatwasser!) en deze goed aan de lucht te laten drogen. Gebruik bij voorkeur een chasen houder voor het allerbeste resultaat.
  • Variatietip! Probeer eens een andere soort Matcha te maken! Bijvoorbeeld usucha (薄茶), een dunnere thee. Gebruik hiervoor 1½ chashaku (bamboelepels) Matcha poeder en 80 ml heet water.
  • Het andere uiterste is koicha (濃茶), oftewel een dikke thee. Hiervoor gebruik je 3 chashaku en 50 ml heet water. Het resultaat is een zeer dikke, smeuïge Matcha, die niet voor iedereen weggelegd is! Deze siroopachtige Matcha wordt voornamelijk tijdens theeceremonies gedronken. Wist je dat ze bij een theeceremonie altijd een zoet snoepje erbij nemen om de bittere smaak van de thee te compenseren?