Herken jij topkwaliteit matcha?

Net als met bijna alles is er ook in het geval van Matcha poeder een groot verschil in kwaliteit te zien in het aanbod. Met de juiste kwaliteit maak je vrij eenvoudig een gezonde en smakelijke kop Matcha thee, maar als je niet goed oplet, loop je het risico met een smakeloze dikke modderkleurige drab te eindigen. En dat wil niemand! Vrij belangrijk dus om, voor je koopt, even goed op te letten. Maar om die verschillen te herkennen moet je natuurlijk weten wáár je op moet letten. Daarom geven wij je graag een korte les in de kwaliteitskenmerken van een goede Matcha.

De herkomst

Sinds Matcha wereldwijd steeds populairder is geworden, wordt het ook op steeds meer plekken geproduceerd. Toch vind je de beste Matcha nog steeds in Japan. Niet zo gek, want daar wordt het al eeuwen gebruikt voor rituele theeceremonies en weet men al eeuwen hoe Matcha geplant, geoogst en verwerkt moet worden. Check daarom op de verpakking uit welk land het poeder is geïmporteerd!

De kleur

Om goede Matcha te krijgen, worden de theeplanten twee weken voor de oogst onder zeilen in de schaduw gezet. Hierdoor gaan de planten chlorophyl produceren, wat ze een heldere groene kleur geeft. Als de bladeren op het juiste moment worden geplukt, behouden ze die kleur ook wanneer ze gedroogd en vermalen worden tot poeder. Teveel zon of te laat oogsten zorgt ervoor dat de bladeren een beetje geel/bruinig worden. Dit doet af aan de smaak en de kwaliteit. Goede matcha is dus altijd heldergroen! Wees alert of er geen kleurstoffen aan de thee zijn toegevoegd.

De structuur

Goed matcha herken je direct aan de structuur. Neem een klein beetje poeder en wrijf dit tussen je vingertoppen heen en weer. Als het poeder zijdeachtig zacht voelt, heb je zeker een goede Matcha gevonden. Voelt het grof of zelfs korrelig, dan kun je beter nog even verder zoeken.

De verpakking

Zelfs de beste Matcha houdt het niet lang vol als het slecht verpakt is. Matcha moet namelijk vochtdicht, koel en donker worden bewaard. Glazen potten of zakjes zien er dus leuk uit, maar zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je de Matcha in de prullenbak kan gooien. Zonde! Kies dus bij voorkeur voor Matcha die in een blik is verpakt of eventueel in een hersluitbaar aluminium zakje.

De prijs

Goedkoop is duurkoop en dat geldt ook zeker voor Matcha. Hoewel je in veel gevallen al voor een paar euro aan een aardig pak Matcha poeder kunt komen, mag je ervan uitgaan dat je voor een goede Matcha al snel €35,- per 30 gram betaalt.