Al die goede verhalen, maar wat is Matcha nou eigenlijk?

Je hebt er vast wel iemand over gehoord, iemand die zweert bij deze superfood. Of misschien ben je het in een receptenboek tegengekomen of stond het in de ingrediëntenlijst op een verpakking. Matcha is overal, maar is lang een goed bewaard geheim uit Japan geweest. Daar komt eindelijk verandering in! Steeds meer mensen en koffietentjes ontdekken Matcha en de gezonde werking en veelzijdigheid ervan.

Matcha is een groene theepoeder, maar tegelijkertijd zoveel meer dan dat. Het wordt gecultiveerd in Japan, waar zenboeddhisten het al eeuwenlang gebruiken bij de beroemde theeceremonies. Tegenwoordig is Matcha niet meer weg te denken uit Japan en nu vindt het eindelijk zijn weg naar het Westen. Want ook wij zijn er dol op! Om te ontdekken wat Matcha zo bijzonder maakt, nemen we eerst een kijkje bij het productieproces ervan, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden.

Hoe wordt Matcha gemaakt?

Net als alle andere thee wordt Matcha gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. De unieke eigenschappen waarmee Matcha zich onderscheidt van andere groene theeën schuilt in de manier waarop de plant gebruikt wordt. Matcha plantages worden vier weken voor de oogst met zwarte doeken of riet afgedekt, zodat de planten 90% minder zonlicht krijgen. Om het gebrek aan zonlicht te compenseren maken de bladeren heel veel aminozuren aan en produceren de planten extra chlorofyl. Daaraan dankt Matcha ook zijn prachtige smaragdgroene kleur en wordt het ook wel het groene goud genoemd!

Wanneer de bladeren op zijn groenst zijn, worden de jongste blaadjes zorgvuldig met de hand geplukt om verwerkt te worden tot puur poeder. De geselecteerde blaadjes worden gestoomd en gedroogd. De nerven en stengels worden gescheiden in opperste concentratie, zodat enkel het blad overblijft. Tot slot wordt het blad vermalen tot poeder door een molensteen, waarbij rekening gehouden wordt met de temperatuur van de steen, om zo niet de smaak aan te tasten. Het hele proces vergt zoveel precisie en concentratie dat er per uur maar dertig gram Matcha gemaakt kan worden. En dat is niet veel!

Waarom is Matcha zo gezond?

Door al het harde extra werk van de theeplant barsten de Matcha bladeren van gezonde voedingsstoffen, zoals ziekte-bestrijdende antioxidanten, het rustgevende stofje L-theanine en diverse vitaminen en mineralen. En dit is maar een kleine greep uit de gezonde krachten die Matcha bevat!

Bovendien moet je je beseffen dat je met Matcha als het ware het hele theeblad drinkt en dus ook 100% profiteert van de gezonde werking van Matcha. Bedenk je nu eens hoeveel nuttige stoffen je eigenlijk weggooit als je na een normale kop thee het theezakje in de prullenbak gooit: bijna 90%. Niet met Matcha!