De lekkerste gerechten met matcha

Published on 8 f, 2021
De lekkerste gerechten met matcha

Matcha-thee is ontzettend gezond want het zit bomvol antioxidanten en vitamines. Elke dag een kopje is dus geen overbodige luxe. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om die gezonde dosis matcha binnen te krijgen. We hebben een lijstje gemaakt met de allerlekkerste en meest verrassende snacks, smoothies en andere smakelijke macha-variaties.

1. Matcha ijs

Meng 1 eetlepel matcha-poeder met 250 ml kokosmelk. Voeg hier een scheutje limoensap en 50 milliliter ahornsiroop aan toe en meng alles samen in de blender. Schenk het mengsel in een aantal ijsvormpjes en zet ze een paar uur in de vriezer. Laat daarna een reep chocolade smelten in een pan. Haal de matcha-ijsjes uit de vormpjes en dompel ze kort onder in de warme chocoladesaus. Klaar. Lekker voor een warme dag of als afsluiter na het diner.

2. Matcha bowl

Doe een theelepel matcha samen met 100 milliliter kokosmelk en kwart avocado, een in stukken gesneden bevroren banaan, een hand verse spinazie en een scheutje limoensap en een eetlepel ahornsiroop. Pureer dit alles in de keukenmachine tot een romig mengsel. Doe het in een kom en voeg vervolgens jouw favoriete toppings toe zoals bosbessen, kiwi, pompoenpitten of granola toe. Gezonder ga jij je dag niet starten.

3.  Matcha balls

Je hebt nodig: 10 dadels zonder pit, 5 el kokosrasp en 1 el kokosolie, 75 gr cashewnoten, 3 el cacaopoeder, 1 tl vanillepoeder, een snufje zout en natuurlijk  2 el matchapoeder (+ 1 el extra als topping) Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix alles samen tot het een kruimelig deeg vormt. Van dit deeg draai je met de hand balletjes die ongeveer zo groot zijn als een klein gehaktballetje. Rol de balletjes tot slot nog door de laatste eetlepel matchapoeder om ze hun mooie groene kleur te geven. Je kunt ze nu direct serveren of in een goed afgesloten bakje bewaren in de koelkast.

4.  Matcha popcorn

Verwarm 1 el kokosolie in een stevige (braad)pan en voeg een handje pofmaïs toe. Even omschudden en niet vergeten daarna de deksel goed op de pan te doen. Hak ondertussen een reep pure chocolade fijn en meng de schilfers met twee theelepels matchapoeder en een eetlepel kokosbloesemsuiker. Zodra de popcorn klaar is gooi je die over in een schaal (met deksel) en strooi je meteen de chocoladeschilfers met de matcha en suiker er overheen. Even goed schudden en smullen maar.

5.  Matcha koekjes

Doe 100 gram bloem, 30 gram amandelmeel, 70 gram suiker en een eetlepel matchapoeder in een grote kom. Voeg ook een snufje zout toe. Voeg vervolgens 100 gram boter in blokjes toe en kneed dit alles tot een kruimelig deeg. Voeg dan 1 ei en een theelepeltje vanille‑extract toe. Blijf kneden tot het deeg glad en smeuïg is. Verdeel het deeg in twee porties. Strooi een handje bloem op je werkblad en rol hierop het deeg tot twee dikke staven. Strooi wat sesamzaad en kandijsuiker over de staven voor extra smaak. Snijd de deegstaven vervolgens in plakken van ongeveer 1,5 centimeter dik en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de koekjes op een temperatuur van 150 graden gedurende 11 tot 13 minuten. Laat ze afkoelen en dan: mmmm…...