Vegan Matcha Roomijs

Dit vegan matcha roomijs is alles wat je zoekt: zijdezacht, subtiel zoet en met die kenmerkende aardse smaak van echte ceremoniële matcha. Dankzij kokosmelk en een vleugje maizena krijg je die perfecte ijsstructuur – helemaal zonder zuivel of eieren.

Ingrediënten (voor ca. 750 ml ijs)

  • 400 ml volvette kokosmelk (uit blik)
  • 200 ml ongezoete amandelmelk (of havermelk)
  • 120 g kokosbloesemsuiker of fijne rietsuiker
  • 2 el maizena (maïszetmeel) (ca. 16 g)
  • 2 tl matcha (of 1,5 tl als je een mildere smaak wilt)
  • 1 el vanille-extract
  • Snufje zeezout

 Optioneel voor extra romigheid

  • 2 el cashewboter of plantaardige slagroom
  • 1 el kokosolie (voor een vollere, gladde structuur)

Bereiding

  1. Meng de maizena met 3 eetlepels koude amandelmelk in een klein kommetje tot een glad papje. Zet opzij.
  2. Doe de kokosmelk, resterende amandelmelk, suiker, vanille-extract, zout en eventueel cashewboter in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur tot het mengsel heet is (maar niet kookt).
  3. Roer het maizenamengsel erdoor en blijf roeren terwijl het mengsel zachtjes begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 3–5 minuten. Let op dat het niet aanbrandt.
  4. Zeef de matcha boven het warme mengsel (om klontjes te vermijden) en klop het erdoor met een garde of gebruik een kleine handmixer. Zorg dat het volledig is opgelost.
  5. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het mengsel daarna minstens 3 uur in de koelkast (bij voorkeur een hele nacht) tot het goed gekoeld is.
  6. Met ijsmachine: Giet het gekoelde mengsel in de ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant.
  7. Zonder ijsmachine: Giet het mengsel in een diepvriesbak, plaats in de vriezer en roer het elk halfuur stevig door met een vork of mixer tot het bevroren is (duurt ca. 4 uur). Zo voorkom je ijskristallen.
Michelle