Doe mee met het Matcha ritueel

In deze tijden waarin iedereen druk is, merk je dat steeds meer mensen ook zoeken naar ontspanning. Dat is niet gek, want het moordende tempo waarop wij leven hou je niet lang vol als je jezelf niet ook voldoende rust gunt om weer op te laden. Ben jij een van die mensen? Dan is Matcha écht iets voor jou.

Matcha is bijna een synoniem voor ‘langzaam’. Als je deze thee te snel bereidt, zal hij namelijk zeker mislukken. Hoe trager, hoe beter dus. Een perfect excuus om even een moment voor jezelf te nemen en je op één ding te focussen: de thee. In deze blog lopen we stap voor stap met je door het proces voor het maken van de perfecte kop Matcha. Of beter gezegd: door het ritueel.

Voorbereiding

Voor je begint met theezetten is het belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. Dit is wat je nodig hebt om een goede Matcha thee te bereiden voor 2 personen.

  • Matcha poeder (hoge kwaliteit)
  • melk (optioneel)
  • een waterkoker met temperatuur-indicatie of een kookthermometer
  • een kom (liefst een mooie van aardewerk)
  • Chashaku (speciale bamboelepeltjes)
  • zeefje
  • Chasen (special Matcha klopper)
  • een houder voor de klopper en lepeltjes (optioneel)
  • 2 drinkkommetjes

En misschien wel het belangrijkste: tijd. Matcha maken en drinken is niet iets dat je even snel tussen de bedrijven door doet. Plan er dus lekker wat tijd voor vrij in je agenda. Genieten mag, of eigenlijk, moet!

Stap 1: Zeven

Neem vier Chashaku (schepjes) Matcha poeder en schud dit rustig via de zeef in de kom. Hiermee voorkom je dat je klontjes in de thee krijgt. Let op! Matcha is een kwetsbaar product dat 100% natuurlijk is. Bewaar je Matcha in een blik en sluit dit goed af na elk gebruik. Zet het op een koele en droge plaats om het poeder vers te houden.

Stap 2: Water toevoegen

Op 4 schepjes Matcha poeder voeg je 25 tot 30 milliliter heet water toe. Let op! Gebruik geen kokend water. Hierdoor verbrandt het en verpest je de smaak. Beter kook je het water en laat je het vervolgens 10 minuten staan om af te koelen.

Stap 3: Kloppen

Pak nu de chasen om de matcha te kloppen. Laat je pols met kleine en snelle bewegingen heen en weer gaan tot je een mooie schuimlaag krijgt aan de oppervlakte.

Als je een Matcha latte gaat maken schenk je maar de helft van het water op en klop je de mix van poeder en water tot een gladde pap. Daarna voeg je opgewarmde melk toe en klop je dit samen op tot het schuimt.

Stap vier: Uitschenken

Zorg dat je drinkkommetjes zijn voorverwarmd met heet water of op een rechaud. Schenk nu de Matcha rustig uit. En met rustig bedoelen we ook echt rustig want op die manier hou je het schuim mooi in stand.

Stap 5: Drinken

Je bent nu klaar om lekker onderuit te zakken en je zelfgemaakte Matcha te gaan drinken. Bedenk dat je met één kopje Matcha ongeveer net zoveel antioxidanten binnenkrijgt als wanneer je een hele stronk broccoli zou eten. Let wel op! Matcha heeft een uitgesproken en aardachtige smaak waar je zeker even aan zult moeten wennen. In Japan serveert men de thee daarom vaak met mierzoete snoepjes. Hierdoor neutraliseer je de licht-bittere smaak een beetje.

Geniet van je Matcha momentje!