Vandaag besteld, binnen 2 werkdagen in huis | Gratis verzending vanaf €50,00

Ontdek de wondere wereld van Matcha.nl

‘s Werelds meest gewilde poeder. Een rijke geschiedenis, gecombineerd met beloftes voor een goede gezondheid. Te gebruiken voor meerdere doeleinden en lekkernijen.. Ben je er klaar voor?

Tromgeroffel.. Matcha! From Japan, with love. Dit groene goud ontstaat door het malen van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. In tegenstelling tot reguliere theesoorten wordt deze thee alvorens consumptie vermalen tot poeder.. Ontdekt door de zen buddhist Eisai in 1191 en zo beroemd geworden. Benieuwd? Je moment is hier!

Wat is matcha?

Al die goede verhalen over matcha, maar wat is het nou eigenlijk? Matcha zijn vermalen blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis. De herkomst en de productiewijze van deze thee maken matcha zo uniek. De manier waarop de theeblaadjes behandeld worden, is dan ook bepalend voor de kwaliteit van de thee. De wijze waarop deze thee wordt gefabriceerd is namelijk anders dan reguliere thee. Matcha plantages worden vier weken voor de oogst met zwarte doeken of riet afgedekt zodat de planten 90% minder zonlicht krijgen. Als vervolg hierop maken de bladeren (heel) veel aminozuren en produceren de planten chlorofyl.

En waar komt het vandaan?

Matcha was, tot nog niet zo lang geleden, een goed bewaard geheim. Matcha kent haar oorsprong in China. De Chinese monnik Eisai Myoan heeft ervoor gezorgd dat Zen-boeddhisten in aanraking zijn gekomen met de pure groene thee. De matcha werd door haar rustgevende eigenschappen al snel een succes bij Zen tempels in Japan en werd het gebruikt tijdens theerituelen. Ook is Matcha  gepromoot als geneesmiddel. Van daaruit is Matcha steeds populairder geworden en is Matcha een wezenlijk onderdeel geworden van de Japanse cultuur. Slechts een handjevol Japanse theeboeren is  in staat om kwalitatief hoogstaande Matcha te produceren. En guess what.. we got your back! Speciaal voor jou.. want ja, we love you so very matcha.

De geschiedenis van Matcha

Matcha is een product afkomstig uit de Japanse cultuur, diep geworteld in het zen-boeddhisme en met een rijke geschiedenis. Matcha wordt namelijk al 800 jaar gedronken! De Japanse monnik Eichû (+- 743 - 816) was de eerste die de thee, toen nog in blokjesvorm, van China naar Japan bracht. In die periode toen hij onderzoek deed in China, was het alleen de Chinese elite en adel die het product nuttigde.

Nadat de geblokte groene thee aan was gekomen in Japan, bracht de monnik Eisai (1141 - 1215) de huidige bekende gebruikswijze uit China mee naar Japan. Het opschuimen van de poeder met warm water verkreeg steeds meer populariteit in Japan, dit in tegenstelling tot in China. Hier verdween deze bereidingswijze.

In de tijd dat Eisai leefde werd de thee als geneesmiddel gebruikt. Onder monniken en boeddhisten werd het poedertje als wakker houder en voor concentratie gebruikt. Het was de monnik Sen no Rikyu die in de 16e eeuw de basis voor het theeritueel -Cha No Yu- legde waarvan Matcha de hoofdrolspeler is. Later in 1835 is Tencha uitgevonden; het onder zwarte doeken gekweekte thee, ook wel schaduw thee genoemd. Vanaf dat moment stopt men met de productie van Matcha op basis van ‘gewone’ groene thee. Het is dan ook de Tencha die zorgt voor de aparte umami smaak van Matcha; rijk, zacht en verfijnd.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen